ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Ενδοσκοπική εικόνα μορφώματος κύστεως Διουρηθρική Εκτομή Όγκου Ουροδόχου Κύστεως Οδηγίες προς ασθενείς
Ενδοσκοπική εικόνα μορφώματος κύστεως
Έχετε υποβληθεί σε υπερηχογράφημα κοιλίας στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως, υπάρχει ένα μόρφωμα το οποίο δεν είναι φυσιολογικό!
Στην συνέχεια πρέπει να υποβληθείτε σε κυστεοσκόπηση, όπου με την χρήση ενδοσκοπίου διαμέσου της ουρήθρας θα γίνει επισκόπηση της κύστεως και θα διαπιστωθεί η ύπαρξη και η φύση αυτού του μορφώματος.
Όλες οι ύποπτες περιοχές , μορφώματα ή όγκοι θα πρέπει να αφαιρεθούν και στην συνέχεια να εξεταστούν από παθολογοανατόμο. Εκείνος θα αποκαλύψει τις όποιες ανωμαλίες των κυττάρων και θα διαπιστώσει αν αυτές είναι καλοήθεις ή κακοήθεις (καρκίνος). Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι καρκίνος. Μετά την τελική διάγνωση θα συζητήσουμε τον τρόπο που θα συνεχίσει η θεραπευτική σας προσέγγιση.
Η αφαίρεση των ύποπτων περιοχών/μορφωμάτων γίνεται με την χρήση ειδικού εργαλείου που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο, διαμέσου της ουρήθρας και με την χρήση γενικής αναισθησίας.
TURB T Διουρηθρική Εκτομή Όγκου Ουροδόχου Κύστεως Οδηγίες προς ασθενείς
Διουρηθρική αφαίρεση μορφώματος ουροδόχου κύστεως
Τι είναι ο καρκίνος της κύστεως?
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αναπτύσσεται και έχει τη μορφή κουνουπιδιού ή μανιταριού στο τοίχωμα της κύστεως. Καθώς μεγαλώνει μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στον μυικό χιτώνα της κύστεως ( διηθητικός όγκος ). Η πλειονότητα των όγκων της ουροδόχου κύστεως είναι μικροί. Ονομάζονται επιφανειακά καρκινώματα κύστεως και περιορίζονται στον εξωτερικό χιτώνα του τοιχώματος μόνο.
Ποια είναι η θεραπεία του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως?
Ο όγκος της κύστεως μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, υπό γενική αναισθησία, χρησιμοποιώντας  το ρεζεκτοσκόπιο. Η επέμβαση ονομάζεται  Διουρηθρική  Εκτομή Όγκου Κύστεως (TUR-BΤ). Ο όγκος εκτέμνεται από το τοίχωμα της κύστεως και η τραυματική περιοχή καυτηριάζεται με τη χρήση διαθερμίας ( ήπια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας  η οποία μειώνει την αιμορραγία). Ο ιστός που αφαιρείται αποστέλλεται στην συνέχεια στο εργαστήριο για ανάλυση. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές σε αυτή την επέμβαση. Μπορείτε να επιλέξετε να μην χειρουργηθείτε, αλλά αυτό θα επιτρέψει στον καρκίνο να επεκταθεί.
  • Είναι συχνό να υπάρχει ελαφρά αιμορραγία μετά την επέμβαση και για το λόγο αυτό θα τοποθετηθεί ένας καθετήρας κύστεως  έτσι ώστε να βοηθήσει την παροχέτευση για 24- 36 ώρες.
  • Από τη στιγμή που μπορέσετε να ουρήσετε ελεύθερα μετά την αφαίρεση του καθετήρα και χωρίς την ύπαρξη σημαντικής αιμορραγίας, είστε ελεύθερος /η να επιστρέψετε σπίτι.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί να επανατοποθετηθεί  ο ουροκαθετήρας , ο οποίος αφαιρείται μετά από λίγες ημέρες ανάλογα με την περίπτωση.
  • Συνήθως παραμένετε στο νοσοκομείο για 2-3 ημέρες
  • Είναι πιθανό να παρατηρήσετε την ύπαρξη αίματος στα ούρα σας μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Φυσιολογικά αυτό αποκαθίσταται πλήρως.